Ustvarjamo in plemenitimo ambiente že od leta 1665. V dolgoletni tradiciji Rogaška s privlačnimi ter sodobnimi kristalnimi izdelki plemeniti naše domove ter ponuja nepozabna darila, ki nikoli ne izgubijo sijaja.

STEKLARNA ROGAŠKA D.O.O.
ULICA TALCEV 1
3250 ROGAŠKA SLATINA, SLOVENIJA

 

ID ZA DDV: SI46716343

  /  Blog novice   /  VSE ZA POPOLN DOMAČI BAR

VSE ZA POPOLN DOMAČI BAR

Izbira pravega kozarca za izbrano pijačo je sestavni del celotnega “rituala” oziroma druženja s prijatelji, pa ne zato, ker bi se pred gosti radi postavili, kako prefinjen okus imamo, ampak predvsem zato, ker prava oblika kozarca zagotavlja, da se pijača v polnosti izrazi in lahko ob njej uživamo v vseh pogledih (pomislimo na boljše viskije – ne samo okus, tudi barva in vonj sta pomembna). Nihče ne pričakuje, da boste imeli police s kozarci založene kot kak coctail bar na Manhattnu, a z le nekaj ključnimi oblikami kozarcev lahko ustvarite pravo vzdušje in nepozabno izkušnjo. Svojo zbirko boste sčasoma bogatili (namig: barski kozarci in dekanterji so namreč odlično darilo za vsako priložnost), začnite pa z najljubšimi kosi, ki vam jih predstavljamo.

Seveda imamo ves čas v mislih o kozarce iz stekla ali še bolje kristala, razen če boste zabavo gostili ob bazenu, kjer so plastični kozarci pogojno sprejemljivi. Kristal je plemenito steklo, ki se od običajnega loči po večji čistosti in sijaju ter je ponavadi izdelano ročno, z mojstrskimi dodatki brusov ali pozlate. Za barske kozarce priporočljivo, da so brezbarvni, nikakor pa se ne odrecite elegantnim brušenim detajlom oziroma zlatim ali platinastim poudarkom. Svoj občutek za eleganco boste s tem ob izbrani pijači iz vašega bara samo še poudarili.

NIZKI CILINDRIČNI KOZARCI

Nizki kozarci, ki držijo približno 2 do 3 decilitre, so najbolj popularni in vsekakor nepogrešljivi. Uporabljamo jih predvsem za žgane pijače z ledom, denimo viski ali vodko, uporabni pa so tudi za priljubljene kombinacije z gaziranimi pijačami. Izberite take s čim tanjšim zgornjim robom, da bo stik ustnic s hladno tekčino še posebej neposreden. Načeloma velja, naj ne bodo premajhni in naj lepo sedejo v dlan. Debelejše dno bodo imeli, bolj lepo bo slišati led, ko bomo kozarec potresli v dlani.

VISOKI OZKI KOZARCI

Če v nizkih kozarcih tipično postrežemo samo žgano pijačo in led, pa so višji cilindrični kozarci primernejši za koktejle, ki so kombinirani z veliko ledu ter tudi sadja. Držijo okrog 3 decilitre, nekateri tudi več. Ponavadi jih napolnimo do vrha, a ne na račun velike količine alkohola, temveč predvsem z ledom. Primerni so za mojito, kolo z rumom, vodko s sadnimi sokovi, “Manhattan iced tea”, blody mary … Priporočamo take s čim debelejšim dnom, saj so bolj stabilni in se ob majhnih nepazljivostih ne bodo tako hitro prevrnili.

DEKANTERJI

Kot pika na i v vsakem hišnem baru pa so zagotovo dekanterji – steklenice za žgane pijače. Četudi je sadno žganje “domačega porekla”, si zasluži primerno steklenico, iz katere bomo postregli gostom. In viski bo vsekakor glavna zvezda večera, če bo pred gosti zasijal v elegnatnem dekanterju. Ponavadi za žganje izberemo visoke in malce ožje steklenice, za viski ali konjak pa so priljubljene nižje in širše.

MAJHNI KOZARCI ZA ŽGANE PIJAČE

Ta mali kozarček, pri nas poznan tudi kot šilce, drži le 0,3 decilitra. Lahko je preprost nizek in cilindričen ali pa ozek in visok, nekateri so tudi na kratkih pecljih – izbira je vaša. V njem postrežemo žgane pijače kot so denimo tekila, vodka, sadna žganja in likerji. Prav tako je pri tem tipu kozarca pomembno, da ima debelo dno, saj ga pogosto z rahlim udarcem spustimo na mizo, potem ko na dušek spijemo vsebino. Tovrstni kozarci so tudi priljubljeni pri zbirateljih in v svojem baru lahko ustvarite zanimivo zgodbo, če mešate različne oblike in dekoracije na njih.

PECLJATI KOZARCI ZA KOKTEJLE

Le-ti se uporabljajo za žgane pijače, koktejle in aromatizirana desertna vina (kot je denimo martini), ki ne vsebujejo ledu in so s koščki sadja zgolj okrašeni. Ni treba, da so pretirano veliki, saj vanje nikoli ne damo veliko pijače in pazimo, da je ne nalijemo preveč do roba, saj se v tej obliki čaše tekočina hitro polije. Poleg tega velja pravilo, da tanjši kot je rob čaše, bolj intenzivno bomo pijačo ali koktejl okusili, zato nikar ne varčujte pri izbiri najprimernejših kelihov za koktejle.

PECLJATI KOZARCI ZA ŽGANE PIJAČE

Najprej seveda pomislimo na tipičen kozarec za konjak. Marsikdo ne ve, da se v manjših kroglastih kozarci na kratkih pecljih strežejo tudi viskiji in sadna žganja, za katere želimo, da jih doživimo v vsej polnosti. Večja kroglasta čaša omogoča, da se pijača “prezrači” in razvije tipičen vonj, ki ga bolj zaprta oblika lepo ujame (pri odprtih cilindričnih kozarcih bi se pijača hitrje razdišala). Seveda v take kozarce ne dajemo ledu in dekorativnih kosov sadja, namenjeni so namreč odkrivanju vseh razsežnosti pijače same.

KOZARCI ZA PIVO naj seveda ne bodo tisti, ki ste jih v študentskih letih “pretihotapili” z različnih zabav v nočnih barih oziroma ste jih zadeli na srečelovu … v njih boste verjetno postregli bolj sofisticirano “kraft” pivo, za katero je najbolj univerzalen visok rahlo odprt kozarec (ki vam bo odlično služil tudi kot kozarec za vodo in osvežilne napitke) ali pa kozarec na kratkem peclju tulipanaste oblike.

VINSKI KOZARCI

Vinski kozarci sicer niso sestavni del hišnega bara, saj so bolj del pogrinjka v jedilnici, a vseeno poskrbite, da imate primerne kelihe za tiste goste, ki bodo pili vino. Peneče vino boste vsekakor ponudili v ozkih pecljatih kozarcih, nič pa ne bo narobe, če boste za začetek imeli za belo in rdeče vino samo en tip kelihov. Pazite le, da bodo čaše dovolj velike, da bo imelo vino dovolj prostora, da se primerno prezrači in da ga brezskrbno lahko zavrtimo v čaši. Ko boste svoje znanje o vinu poglabljali, boste v specializiranih prodajalnah našli vrsto različnih kelihov, ki bodo lastnosti izbranih vin poudarili in poskrbeli za še bolj bogato dožvetje.

Ker pogosto ob barskih pijačah ponudimo led, je posoda za led, ki se stilsko ujema z ostalim naborom kozarcev, koristen dodatek v vašem hišnem baru. Koktejle in ostele mešane pijače za večje družbe pogosto pripravimo v vrču, ki naj nikakor ne bo plastičen. Stekleni vrči bodo polepšali omizje, zato predlagamo take z elegantnimi ročaji ali pa z dodatkom bogatega brusa – tako bo ponujena pijača izgledala še bolj privlačno. Ne pozabite tudi na majhne servirne posodice za prigrizke, rezine limon in olive – prav tako so lahko kristalne in se ujemajo z ostalimi kosi.

Kako skrbimo za kozarce v hišnem baru?

Vse kozarce pomijte ročno, nikdar v pomivalnem stroju, saj se delikatni tanki robovi kozarcev hitro poškodujejo, čaše pa med seboj odrgnejo. Uporabljajte mehko krpo in nežen detergent, ki ga dobro splaknete. Kozarce vedno obrišite do suhega s krpo, ki ne pušča vlaken. Nikdar jih ne putiste sušiti na zraku, saj posušene kaplje vode rade pustijo sledove apnenca. Pecljate kelihe shranjujte obrnjene navzdol, saj se tako težje prevrnejo.

Ne pozabite – kristal nikdar ne gre iz mode in z leti samo pridobiva na svoji vrednosti, saj v sebi hrani spomine na prijetne trenutke, ki jih preživimo s svojimi prijatelji.