Ustvarjamo in plemenitimo ambiente že od leta 1665. V dolgoletni tradiciji Rogaška s privlačnimi ter sodobnimi kristalnimi izdelki plemeniti naše domove ter ponuja nepozabna darila, ki nikoli ne izgubijo sijaja.

STEKLARNA ROGAŠKA D.O.O.
ULICA TALCEV 1
3250 ROGAŠKA SLATINA, SLOVENIJA

 

ID ZA DDV: SI46716343

  /  Blog novice   /  ZAKAJ JE PRI UŽIVANJU VINA POMEMBNO, KAKŠEN KOZAREC IZBEREMO?

ZAKAJ JE PRI UŽIVANJU VINA POMEMBNO, KAKŠEN KOZAREC IZBEREMO?

Ustvariti vrhunsko vino je umetnost. Prav tako pa je umetnost izbrati vrhunske kelihe, kozarce in dekanterje, ob katerih bo vino zasijalo v najboljši luči.

Različne oblike vinskih čaš omogočajo, da se senzorične lastnosti vina v polnosti razvijejo. Pogosto so oblikovani prav s pomočjo sommelierev in enologov, saj všečno oblikovanje ni dovolj, da lahko kelih za vino uvrstimo med vrhunske izdelke za uživanje vina.

Tudi material in sama izdelava so pomembni dejavniki, saj bo le najodličnejše steklo odkrilo pravo barvo vina, dolgi in elegantni peclji bodo obogatili izkušnjo, ko bomo kelih zavrteli v roki, tanek in prefinjen rob čaše pa bo pobožal naše ustnice, še preden se jih bo dotaknilo žlahtno vino.

Če ne verjamete, da je oblika kozarca za vino pomembna za optimalno izkušnjo, opravite preprost poizkus. Nalijte svoje najljubše vino v skodelico za kavo, navaden kozarec za pivo ali sok ter v eleganten vinski kelih. Poskusite vino zavrteti v roki in se osredotočite na senzorične lastnosti vina, ko boste pili iz njih. Poskusite, presenečeni boste, koliko vče arome vino razvije v za to namenjenem vinskem kelihu.

Posebej pri rdečih vinih je pomembno, da so čaše čim večje oziroma široke, saj s tem povečamo površino, kjer se vino prezrači (kisik reagira z vinom). Poznavalci razvijajo celo bolj sofisticirane čaše, ki imajo denimo pogreznjeno dno, ki ob vrtenju vina v kelihu še dodatno pospeši zračenje.

BOGAT IZBOR KELIHOV ZA VINO ZDAJ TUDI Z 20 % POPUSTOM!
V spletni prodajalni Steklarne Rogaška smo za vas pripravili pester izbor kelihov za vino s kar 20% popustom.

Akcija traja do 6. januarja 2019.

Kadar poleg vina ponudimo tudi vodo, naj ta ne bo iz pipe, saj ima pogosto priokus, ki nam utegne pokvariti okušanje vina. Prav tako naj voda ne bo premrzla, saj zelo hladne pijače lahko omrtvičijo naše brbončice. Neprimerna je tudi močno gazirana voda, saj ogljikov dioksid ravno tako vpliva na brbončice.

Vodo ponavadi ponudimo v kozarcu brez peclja. Pojavlja pa se trend, da ob posebej slavnostnih priložnostih postrežemo v pecljatih kozarcih. Ob bolj neformalnih srečanjih pa ravno nasprotno tudi vino lahko postrežemo v kozarcih brez peclja, vendar morajo biti le-ti vrhunske kvlitete, tanki in lahki, s prefinjenim robom.

PA ŠE NASVET: kelihov za vino nikdar ne čistite z detrgentom za pranje posode – ljudje z zelo občutljivimi brbončicami utegnejo zaznati neprjeten okus detrgenta. Če kozarce splaknete z mlačno vodo kmalu po uporabi in jih obrišete z mehko krpo, se bodo lepo svetili, na njih pa ne bo ostankov zasušenega vina ali apnenca (ki ostane od vodnih kapljic, če pustimo, da se kelihi sušijo na zraku).