Ustvarjamo in plemenitimo ambiente že od leta 1665. V dolgoletni tradiciji Rogaška s privlačnimi ter sodobnimi kristalnimi izdelki plemeniti naše domove ter ponuja nepozabna darila, ki nikoli ne izgubijo sijaja.

STEKLARNA ROGAŠKA D.O.O.
ULICA TALCEV 1
3250 ROGAŠKA SLATINA, SLOVENIJA

 

ID ZA DDV: SI46716343

  /  Blog novice   /  PRAVILNA IZBIRA VINSKEGA KOZARCA

PRAVILNA IZBIRA VINSKEGA KOZARCA

Zakaj je pri uživanju vina pomembno, kakšen kozarec izberemo?

Ustvariti vrhunsko vino je umetnost. Prav tako pa je umetnost izbrati vrhunske kelihe, kozarce in dekanterje, ob katerih bo vino zasijalo v najboljši luči.

Različne oblike vinskih čaš omogočajo, da se senzorične lastnosti vina v polnosti razvijejo. Pogosto so oblikovani prav s pomočjo sommelierev in enologov, saj všečno oblikovanje ni dovolj, da lahko kelih za vino uvrstimo med vrhunske izdelke za uživanje vina. Tudi material in sama izdelava so pomembni dejavniki, saj bo le najodličnejše steklo odkrilo pravo barvo vina, dolgi in elegantni peclji bodo obogatili izkušnjo, ko bomo kelih zavrteli v roki, tanek in prefinjen rob čaše pa bo pobožal naše ustnice, še preden se jih bo dotaknilo žlahtno vino.

Posebej pri rdečih vinih je pomembno, da so čaše čim večje oziroma široke, saj s tem povečamo površino, kjer se vino prezrači (kisik reagira z vinom). Poznavalci razvijajo celo bolj sofisticirane čaše, ki imajo denimo pogreznjeno dno, ki ob vrtenju vina v kelihu še dodatno pospeši zračenje. Prav takšna je serija Armonia.

Če ne verjamete, da je oblika kozarca za vino pomembna za optimalno izkušnjo, opravite preprost poizkus. Nalijte svoje najljubše vino v skodelico za kavo, navaden kozarec za pivo ali sok ter v eleganten vinski kelih. Poskusite vino zavrteti v roki in se osredotočite na senzorične lastnosti vina, ko boste pili iz njih. Poskusite, presenečeni boste, koliko več arome vino razvije v za to namenjenem vinskem kelihu.

Kadar poleg vina ponudimo tudi vodo, naj ta ne bo iz pipe, saj ima pogosto priokus, ki nam utegne pokvariti okušanje vina. Prav tako naj voda ne bo premrzla, saj zelo hladne pijače lahko omrtvičijo naše brbončice. Neprimerna je tudi močno gazirana voda, saj ogljikov dioksid ravno tako vpliva na brbončice.

Vodo po navadi ponudimo v kozarcu brez peclja. Pojavlja pa se trend, da ob posebej slavnostnih priložnostih postrežemo v pecljatih kozarcih. Ob bolj neformalnih srečanjih pa ravno nasprotno tudi vino lahko postrežemo v kozarcih brez peclja, vendar morajo biti le-ti vrhunske kvalitete, tanki in lahki, s prefinjenim robom.

PRO TIP: kelihov za vino nikdar ne čistite z detergentom za pranje posode – ljudje z zelo občutljivimi brbončicami utegnejo zaznati neprijeten okus detergenta. Če kozarce splaknete z mlačno vodo kmalu po uporabi in jih obrišete z mehko krpo, se bodo lepo svetili, na njih pa ne bo ostankov zasušenega vina ali apnenca (ki ostane od vodnih kapljic, če pustimo, da se kelihi sušijo na zraku).

Zakaj je pomembna tudi teža kozarca?

Kot je pomembna prosojnost keliha, kot tudi debelina keliha, je pomembna tudi teža keliha. V Steklarni Rogaška smo dolgo sanjali o vinskih kelihih, lahkih kot peresce. Naši najizkušenejši steklopihalci se niso ustrašili izziva. S ščepcem čarovnije (posebna steklena zmes, ki je dobro varovana skrivnost) jim je uspelo ustvariti najlažje in najtanjše kelihe doslej! Običajni kozarci za vino nikdar ne morejo pričarati tako prefinjene izkušnje – tako z vidika oblikovanja kot z vidika okušanja. Kot bi v rokah držali nežen cvet, obarvan v odtenke vašega najljubšega vina, boste s kelihi Aria odkrivali še neraziskane dimenzije uživanja ob žlahtni kapljici.

Zakaj dekanterji za vino?
Kultura uživanja vina se ne konča pri pravilni izbiti vinskih kozarcev, izkušnjo vrhunske opreme omizja lahko nadgradimo tudi s pravilno izbiro dekanterjev za vino.
Mlada vina prelijemo v dekanterje nekaj ur pred postrežbo ter jim s tem damo možnost, da razvijejo polnejši okus, ki bi ga sicer pridobili z nadaljnjim staranjem v steklenici. Steklenico hitro obrnemo na glavo ter izlijemo vsebino, tako da se le-ta čim bolj prezrači. Tako se bo vino prezračilo še preden ga bomo natočili v kelihe (kjer pa ga z vrtenjem keliha prezračimo še dodatno).
Pri starih vinih se z dekantiranjem ognemo motnosti vina zaradi usedlin, ki so se s časom nabrale v steklenici. Prelijemo jih tik pred serviranjem, počasi in pazljivo, da čim manj delcev preide iz steklenice.

Širok nabor dekanterjev oz. steklenic raznolikih oblik ponuja serija Aurea, kamor sodijo tudi elegantni vinski kelihi.

Mnogi se uporabi dekanterjev raje izognejo z izgovorom, da jih je težko očistiti. Zadeva pa je bolj preprosta, kot si mislite – stresite v dekanter pest surovega riža, dodajte toplo vodo in nekaj limoninega soka, citronke ali kisa ter dobro pretresite oziroma zavrtite dekanter. Obloge bodo hitro odstranjene, nato pa vsebino preprosto splaknete z mlačno vodo.

SUŠENJE DEKANTERJEV
Da osušite notranjost dekanterja priporočamo uporabo krpo iz mikrofibre. Preprosti trik da dosežete dno, predvsem pri višjih dekanterjih, je uporaba kuhalnice. Za nekoliko nižje dekanterje pa priporočamo uporabo priročnega stojala, kamor dekanter preprosto obrnete in se kapljice vode počasi odcedijo.

HIGHLIGHT IN ZANIMIVOST:
Za najbolj drzne smo razvili serijo Expert Y – vino v skrbno oblikovanih čašah razvije in izrazi cvetico ter polnost okusa. Kelihi so na voljo iz transparentnega in črnega kristala, kjer črno steklo doda kanček misterioznosti. Popoln izbor za moderen življenjski slog.

Štirje različni kozarci bodo popolnoma dovolj za začetnike

S štirimi različnimi vinskimi kozarci lahko načeloma pokrijete vse vinske stile. Predlagamo:

  • Kozarec tulipanaste oblike: primeren za sveža, enoletna, bela vina. Izrazila se bo sadnost, svežina, mladostnosst. Enako je pri rdečih mladih vinih, kjer izberemo le nekoliko večji kozarec
  • Malenkost večji kozarec tulipanaste oblike: primeren za okušanje zrelejših belih vin, ki so zorela v lesenih posodah pred stekleničenjem. Izberemo ga zato, ker zrelejša vina potrebujejo večjo prostornino, da se ob vrtenju kozarca sprostijo. Podoben kozarec izberemo tudi za rdeča vina.
  • Kozarec v obliki presekanega jabolka: primeren za popolnoma zrela in arhivska vina, ki ima večinoma terciarnih arom. Poskrbimo tudi, da so kozarci na vrhu malenkost zoženi, da se vonjave združijo in zadržijo na »nosu«.
  • Kozarec za peneča vina, kot smo že omenili prej, ozek in podolgovat

Podajte se na pot spoznavanja vin in odkrivanja njegovih arom, ter si priskrbite vrhunske vinske kelihe, ki jih v Steklarni Rogaška še dandanes izdelujemo ročno. Vse do 11. novembra, ko praznuje Sveti Martin, so izbrani vinski kelihi lahko vaši kar 20% ugodneje za nakupe na spletu in v fizičnih prodajalnah. Ugodnost velja za nakupe kelihov v vrednosti nad 100 €.
Za še lažji izbor ustreznega keliha vabljeni, da obiščete prodajalne Steklarne Rogaška v Ljubljani, Kopru, v Rogaški Slatini in Mariboru (Lipovec), kjer boste našli največji izbor vinskih kelihov in dodatkov na enem mestu.