Ustvarjamo in plemenitimo ambiente že od leta 1665. V dolgoletni tradiciji Rogaška s privlačnimi ter sodobnimi kristalnimi izdelki plemeniti naše domove ter ponuja nepozabna darila, ki nikoli ne izgubijo sijaja.

STEKLARNA ROGAŠKA D.O.O.
ULICA TALCEV 1
3250 ROGAŠKA SLATINA, SLOVENIJA

 

ID ZA DDV: SI46716343

Od ideje do vrtenja Kolesja

Projekt »Kolesje« je izjemna priložnost za mlade talente, da pokažejo svoje spretnosti, in za podjetja ter gospodarstvo, da se povežejo z mladimi mojstri. Ta inovativen projekt ima potencial, da navdihne in spodbuja k razvoju mojstrskih poklicev ter prispeva k trajnostnemu in uspešnemu razvoju družbe.

Projekt »Kolesje« je izjemna priložnost za mlade talente, da pokažejo svoje spretnosti, in za podjetja ter gospodarstvo, da se povežejo z mladimi mojstri. Ta inovativen projekt ima potencial, da navdihne in spodbuja k razvoju mojstrskih poklicev ter prispeva k trajnostnemu in uspešnemu razvoju družbe.

Že dolgo smo poskušali dognati, kako sploh današnje mlade navdušiti k sodelovanju pri raznih dejavnostih promocije vajeniških poklicev. Po večletnih kadrovskih izkušnjah smo v Steklarni Rogaška dobili občutek, da mogoče moramo poskusiti z drugačnim pristopom – mladim pustiti bolj odprte roke, jim postaviti izziv, kjer bodo imeli večjo odgovornost, se počutili vključeni, del nečesa pomembnega, velikega. Zadali smo si cilj: pripraviti okolje, kjer bodo mladi s ponosom svoje poklice predstavljali drugim generacijam.

V projekt se priključijo 3 šole:

  • Šolski center Rogaška Slatina,
  • Šolski center Škofja Loka – srednja šola za strojništvo,
  • Šolski center Škofja Loka – srednja šola za lesarstvo.

Ideja za kooperacijo med šolami in gospodarstvom se je porodila že na Festivalu vajeništva, ki ga je junija 2022 organizirala Gospodarska zbornica Slovenije. Steklarni Rogaška je uspelo pridobiti podatke za stik in pozneje navdušiti k sodelovanju tri šole.

Oblikovali smo projektni tim, v katerem smo skupaj z ravnatelji vseh šol začrtali korake programa in novembra 2022 že izvedli prvo mobilnost škofjeloških dijakov v Rogaško Slatino. S tremi delavnicami pod taktirko Rebeke Majer Amon, Ive Štrukelj in Teje Stegel smo med seboj povezali 59 učencev vseh šol in se učili o posebnostih tima na daljavo. Formiralo se je deset mešanih poklicnih timov, ki so podali zavezo k projektu. Vsak tim si je nadel tudi svoje ime.

Izziv, s katerim so se spopadli timi, je bil:

ustvariti izdelek, ki predstavlja našo Slovenijo in vključuje najmanj tri naravne elemente:

kamen, kovina, les in steklo

S priporočilom »naj bo izdelek uporaben«.

 

Na povratnem obisku dijakov Rogaške Slatine v Škofji Loki smo na predavanju dr. Janeza Bogataja spoznavali pomen in značilnosti slovenske kulture. Na delavnicah, ki jih je izvedla moderatorka razmišljanja Danica Tajčman, dipl. ekon., pa so vajenci in dijaki oblikovali ideje ter krepili ustvarjalnost in inovativnost pri timskem načrtovanju izdelka.

Naravni tok je Kolesje zapeljal v širše dimenzije. Poleg Steklarne Rogaška, d. o. o., kjer se je porodila ideja o takšnem sodelovanju, se je projektu pridružilo še več pomembnih partnerjev iz gospodarstva. Projekt je tako s profesionalnega in finančnega vidika podprlo skupaj kar osem partnerjev.

1800,00 € zmagovalni ekipi Natečaja Master Mojster

Znotraj projekta se je, tudi v sodelovanju z omenjenimi partnerji, pripravil poseben natečaj: »Master Mojster« in podelili nagrade

  1. mesto: 1.800.000 €
  2. mesto: 900 €
  3. mesto: 600 €

Izdelke so ocenjevali STROKOVNJAKI na dogodku na Gospodarski zbornici Slovenije “KOLESJE” POKLICEV IN NARAVNIH ELEMENTOV.

Mladi talenti iz treh šol – Šolskega centra Rogaška Slatina, srednje šole za strojništvo in srednje šole za lesarstvo iz Šolskega centra Škofja Loka so se zbrali na dogodku Kolesje poklicev in naravnih elementov, da bi proslavili zaključek projekta Kolesje in zmagoslavje ob podelitvi priznanj.

Strokovnjaki podjetij partnerjev projekta »Kolesje«, med katerimi smo bili tudi sodelavci Steklarne Rogaška, so ocenjevali izdelke dijakov. S ciljno usmerjenimi ocenjevalnimi merili smo mlade spodbudili k razvoju pomembnih kompetenc ter jih usmerili k ustvarjanju pozitivnega profesionalnega in socialnega okolja, kar je še posebej pomembno v današnjih časih.

Vsa sodelujoča podjetja so projekt tudi finančno podprla z donacijami. Vajenci in dijaki, ki so izdelali prve tri najboljše izdelke, so prejeli denarne nagrade. Ekipe, ki so dosegle prva 3 mesta:

  1. mesto: tim Chess
  2. mesto: tim Planika
  3. mesto: tim Lik8

Dijaki in vajenci so glede na dosežene točke, ki jih je dodelila strokovna komisija, prejeli tudi zlata, srebrna in bronasta priznanja. Prav vsi udeleženci v projektu so prejeli priložnostna darila, ki so jih prav tako podarila podjetja.

Pomembno vlogo v projektu je imelo povezovanje med mentorji (učitelji), dijaki in zaposlenimi v podjetjih. Projekt je osredotočen na krepitve kompetenc dijakov, s poudarkom na strokovnih kompetencah, kot so oblikovanje, tehnična predpriprava in sama izvedba, izbira materialov … in tudi na socialnih kompetencah: razmišljanje, spodbujanje k idejam, sodelovanje, mreženje, povezovanje, timsko delo, delo na daljavo, iznajdljivost, vključevanje, dvig samopodobe, pomembnost posameznikov in odgovornost za svoje delo, dosežke. Vse naštete kompetence usmerjajo mlade k ustvarjanju pozitivnega socialnega in profesionalnega okolja.

Posebna značilnost projekta “Kolesje« je tudi dobrodelnost. Ekipa »Chess«, ki je dosegla prvo mesto, bo svoj izdelek prijazno podarila Lions klubu Slovenske Konjice v licitacijo. Izkupiček iz licitacije bo namenjen v dobrodelne namene, kar dodatno poudarja pomembno humanitarno plat projekta

Zadovoljni obrazi zmagovalne ekipe Chess

Zmagovalni izdelek tima Chess

Kaj so nam povedali snovalci projekta?