Ustvarjamo in plemenitimo ambiente že od leta 1665. V dolgoletni tradiciji Rogaška s privlačnimi ter sodobnimi kristalnimi izdelki plemeniti naše domove ter ponuja nepozabna darila, ki nikoli ne izgubijo sijaja.

STEKLARNA ROGAŠKA D.O.O.
ULICA TALCEV 1
3250 ROGAŠKA SLATINA, SLOVENIJA

 

ID ZA DDV: SI46716343

  /  Blog novice   /  KRISTAL IN KRISTALIN NAJLEPŠE SIJETA V DOBRI DRUŽBI

KRISTAL IN KRISTALIN NAJLEPŠE SIJETA V DOBRI DRUŽBI

Mojstrsko izdelavo ročno izdelanega prestižnega kristalnega stekla v Rogaški Slatini gojimo že od leta 1665. Naš kristal je s svojim neskončnim leskom in izjemno jasnostjo eden najkakovostnejših na svetu. Pa sploh vemo, kaj je kristalno steklo in kaj ga loči od običajnega stekla? Pogosto naletimo tudi na pojem “kristalin”, zato pričujoči članek razjasni tudi to.

Izraz “kristal” uporabljamo za oplemeniteno steklo – glavna sestavina je seveda kremenčev pesek (silicijev oksid), ki pa mu je poleg ostalih dodatkov pridan tudi svinčev oksid. Samo ime izvira iz oblike tega stekla, ki so ga že davno nazaj brusili ter s tem ustvarjali odbleske, ki so spominjali na kristale – drage in poldrage kamne.

Ponavadi kristalno steklo vsebuje 24% svinčevega oksida, kar zagotavlja ravno pravšnjo čistost materiala ter primernost za brušenje in posledično čudovite mavrične efekte. Vsebnost svinca namreč poveča lomni količnik svetlobe, zato je kristalno svetlo veliko jasnejše od navadnega stekla in se lepše sveti, poleg tega pa nima nobene obarvanosti, kot denimo rahlo zelenkasto ali sivkasto običajno steklo.

Na tem mestu velja omeniti, da je uporaba kristala povsem varna za zdravje. Svinčev oksid je namreč popolnoma trdno vezan v kristalni rešetki in se tekom uporabe ne sprošča. Lahko pa pred prvo uporabo vaše kristalne kozarce in dekanterje za 24 ur napolnite z raztopino kisa in vode (50:50), dobro sperete pod tekočo vodo in lahko ste prepričani, da bo površina kristalnega stekla popolnoma brez svinčevih delcev.

Kristalin je trgovski izraz za steklo, ki je po sestavi enako svinčevemu kristalu, vendar skoraj brez dodatka svinčevega oksida. Prav zato je tako steklo kar 30% lažje od kristlanega stekla, bolj trdno in se težje poškoduje. Sam proces oblikovanja vročega kristalina se razlikuje od oblikovanja kristala, saj je čas, ko je steklo primerno za oblikovanje, veliko krajši, zato v Steklarni Rogaška pri izdelavi kristalinskih kelihov ter dekanterjev sodelujejo le najizkušenejši steklopihalci. Stene kristalinskih kozarcev so lahko izjemno tanke, kar daje izdelkom posebno prefinjenost in žlahtnost.

Glavna lastnost kristalnih izdelkov Rogaška je definitivno inovativno oblikovanje, ki postavlja sodobne smernice v svetu kristala, kulture omizja ter vrhunskih daril. Če k temu dodamo še kvalitetno izdelavo, ki jo je Rogaška vedno ponujala, dobimo izdelek z resnično visoko vrednostjo. Ravno izdelki iz kristala so lahko tisti, ki dajo domu prefinjenost in osebno noto. Ne smemo verjeti, da so kristalni kozarci ali elegantne sklede primerni le za posebne priložnosti; le-te si lahko ustvarimo vsak dan in se s kozarcem dobrega vina potopimo v svoj svet ter pozabimo na vsakodnevne težave.

Ali ste vedeli, da gre ročno brušen kelih za vino kar prek 22 skrbnih parov rok, preden zapusti Steklarno? Proizvodni proces se začne pri steklarski peči, kjer mojstri steklopihalci oblikujejo žarečo stekleno talino. Vsak korak v procesu je timsko delo, kjer starejši mojstri učijo mlajše vajence, saj je oblikovanje kristala zahtevna tradicija, ki se prenaša iz generacije v generacijo. Steklobrusilci s posebnimi diamnatnimi brusi poskrbijo za precizne bruse, ki dajo kristalu prepoznaven lesk. Nekaterim izdelkom stekloslikarji dodajo še pozlato ali platino, prav vsakogar pa skrbno pregledajo, preden zapusti tovarno.