1. NABIRANJE STALJENE STEKLENE MASE NA STEKLARSKO PIPO
Steklar predhodno ogreto votlo palico – steklarsko pipo – pomoči v peč, kjer je staljena steklena masa na temperaturi 1430 °C, ter nanjo nabere želeno količino stekla za oblikovanje izdelka.
Temperatura stekla začne upadati takoj, ko ga vzame iz peči, zato mora izdelek oblikovati karseda hitro, dokler je steklo še mehko (pri temperaturi 1000-1200°C).
2. PREDOBLIKOVANJE STEKLENE MASE Z POMOČJO LESENEGA LOPARČKA
Nabrano steklo je treba pred pihanjem v kalupu predoblikovati s pomočjo lesenega loparčka in mokrega časopisnega papirja. Velikosti in oblike loparčkov so različne glede na obliko izdelka.
3. PIHANJE IZDELKA V LESENI KALUP
Mojster pihalec vstavi steklarsko pipo s staljenim steklom v leseni kalup, narejen iz lesa bukve ali hruške. Pomočnik kalup zapre, mojster pa žarečo maso razpiha po obliki sten kalupa. Za vsako obliko je potrebno izdelati svoj kalup, ki je zaradi visoke temperature uničen že po približno 3-4 urah uporabe.
4. IZDELAVA PECLJA NA KELIHU S STEKLARSKO PINCETO
Mojstri steklarji izdelujejo peclje s pomočjo posebne steklarske pincete. Steklarski pomočnik iz peči prinese kroglico staljenega stekla, ga »prilepi« na že oblikovano čašo, mojster pa ob vrtenju steklarske pipe s pinceto razpotegne eleganten dolg pecelj.
5. OBLIKOVANJE PODSTAVKA NA KELIHU S STEKLARSKIMI ŠKARJAMI
Na že oblikovan pecelj mojster s steklarskimi škarjami doda kroglico stekla za izdelavo podstavka in ga ob vrtenju »razvleče« na želen obseg.
Za izdelavo posameznega keliha so potrebni najmanj 4 steklarji, ki svoje delo opravljajo po ustaljenem zaporedju faz.
6. POT NA TRAK ZA OHLAJEVANJE
Zaradi še vedno visoke temperature izdelka (približno 500 °C) odnašalec prime kelih z »vilicami« in ga odnese na trak za ohlajanje. Ohlajevanje stekla na sobno temperaturo poteka počasi, saj se s tem poveča trdnost kristalnega izdelka.
Ko je izdelek ohlajen, na vrhu čaše odrežemo tisti del stekla, ki se je držal steklarske pipe, rob pa z ognjem zatalimo ali spoliramo s trakom iz filca.