Oblikovalci

 • Igor Polik je otroštvo preživel v Ljubljani, v družini umetnikov - dva baletnika in slikar.

  Leta 1970 je diplomiral na Šoli za oblikovanje in se nato zaposlil v steklarni v Rogaški Slatini, kjer se prvič sreča s steklom. Na začetku se je pod mentorstvom svetovno znanega oblikovalca in umetnika Raoula Goldonija več let učil in izpopolnjeval. Ustvarjal je predvsem izdelke in kolekcije za široko proizvodnjo za znane tuje in domače kupce. Žareča snov ga je tako prevzela, da ji je ostal zvest za zmeraj.

  Igor je oblikovalec s prefinjenim okusom in posebno sposobnostjo ročnega risanja, kar je v današnji dobi računalnikov prava redkost. Vedno tih in razmišljujoč je Igor predan svojim idejam in udejanjanju le-teh. Je avtor mnogih prodajnih uspešnic in tudi številnih unikatnih izdelkov.

  Sodeloval je na veliko razstavah v bivši Jugoslaviji in nato na bienalih industrijskega oblikovanja.

   
 • Ivana Potočnik je industrijska oblikovalka, njene kreacije pa se vse od diplome na Akademiji za likovno umetnost (l. 2007) vrtijo okoli kristalnega stekla.

  Izdelki in želja po spoznavanju materije so jo pripeljali v Steklarno Rogaška, kjer od leta 2006 oblikuje izdelke za lastno in tuje blagovne znamke.

  Pot v ustvarjalni svet jo je v času študija vodila na številne mednarodne delavnice, kongrese in tudi na Univerzo Pompeu Fabra v Španiji; točneje na šolo oblikovanja ELISAVA. Od takrat dalje je pri njenem oblikovanju moč zaznati latinski temperament v sožitju s čvrstim analitičnim pristopom.

  Njena ekološka ozaveščenost je še en razlog več, da uživa v delu s steklom, saj je le to naravna materija, ki jo lahko znova in znova recikliramo v nove dimenzije bleščečih izdelkov. Ivana pravi: »Ko poznaš zakonitosti materije, jim slediš in ona uboga … «.

   
 •  

   
 • Končala je Srednjo šolo za oblikovanje v Ljubljani, smer industrijsko oblikovanje. Svojo poklicno pot je začela v druženju s steklom takoj po šolanju, in materialu ostaja zvesta ves čas.

  Pri snovanju izdelkov daje prednost predvsem uporabnosti in možnosti množične izdelave. Navdih za nove steklene pripovedi dobiva iz okolja, ki jo obkroža. Ko pa se vsemu temu pridruži še čarobnost materiala, je veselje nad ustvarjanjem neizmerno.

  Oblikovalcem Steklarne Rogaška se je pridružila v letu 2009. Sodelovala je na nekaj skupinskih razstavah in na nekaj natečajih (Slovenski vinski kozarec).

   
 • Nina Malovrh je oblikovalka, ki najbolj uživa, ko običajnim predmetom riše neobičajne zgodbe in upa na srečne konce. Diplomirana industrijska oblikovalka je po študiju pridelala veliko koristnih izkušenj v oglaševalskih agencijah, se kalila ob samostojnih projektih na področju oblikovanja embalaže in razmišljala o blagovnih znamkah za naročnike v kozmetični, farmacevtski in živilski industriji.

  V Angliji si je poleg ljubezni do pitja popoldanskega čaja pridobila tudi magisterij s področja oblikovanja embalaže in blagovnih znamk. Že kot študentka je s Steklarno Rogaška osvojila Priznanje za dobro zasnovo na Bienalu industrijskega oblikovanja, ponosno pa nosi tudi Zlati modrc s Festivala kreativnih komunikacij Magdalena.

  Nikoli ne bo tako dobra surferka, kot je njen kolega Tiho Tomić, želi pa si, da bi nekoč igrala flavto v punk bandu. V vsak svoj projekt se vsaj malo zatreska, zato komaj čaka na nove izzive.

   
 • Ljiljana Tepeš Šolman je svoje otroštvo preživela ob reki Sotli, ki deli državi Hrvaško in Slovenijo, kateri sta obe njeni domovini.
  Po končani osnovni šoli se je preselila v Zagreb, kjer je leta 1988 končala srednjo izobrazbo na Šoli Primenjene umetnosti in dizajna.
  Življenje jo spet vrača nazaj v rojstni kraj, v čigavi neposredni bližini je leta 1990 dobila službo kot oblikovalka v tedanji Steklarski šoli Rogaška Slatina, edini te vrste na nekdanjem prostoru celotne Jugoslavije.

  V tem podjetju, ki se leta 2004 preimenuje v Steklarska nova, je razvijala svoj potencial in ljubezen do stekla, ki je postala del nje in njenega načina življenja.
  Vsa ta leta je sodelovala pri skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini, večina njenih izdelkov pa je bila predstavljena na sejmih v Frankfurtu kot del vsakoletnih novih kolekcij podjetja. Njeni izdelki so bili več krat razstavljeni tudi v sklopu Bienala industrijskega oblikovanja v Ljubljani.

  Leta 2009 se zaposli v podjetju Steklarna Rogaška. Tu nadaljuje svoje izzive tudi v kristalnem steklu, ki ji vrača nove izzive in možnosti.
  Njene oblike poskušajo ujeti kristalno prosojnost v določeno uporabno obliko. Svetloba v njenih izdelkih pa ohranja magičnost materiala. V steklu vidi nenehni izziv za izražanje svoje ustvarjalnosti in želje po svežini novih znanj in izkušenj.

  Zaradi globalizacije in nenehne potrebe trga po razširjenih znanjih posameznika želi poglobiti znanje tudi na področju ekonomije, da bi lažje povezala uporabnost svojega oblikovanja s tržnimi zahtevami in procesi. Zato se leta 2006 vpiše na DOBA Fakulteto za uporabne poslovne in družbene študije Maribor, kjer si leta 2010 uspešno pridobi naziv diplomirane ekonomistke.

  Kot članica tima oblikovalcev Steklarna Rogaška je v letu 2010 svoje izdelke predstavila tudi na skupinski razstavi v Anini galeriji v Rogaški Slatini in v Ekskluzivnem prodajnem salonu in galeriji Rogaška v Ljubljani.

   
 • Oblikovalec produktov, opreme prostorov, sejmov, knjig in tiskovin, spletnih komunikacij, oglaševanja in celostnih podob podjetij.

  Za svoje delovanje na področjih grafičnega, industrijskega in unikatnega oblikovanja je prejel vrsto nagrad; je prejemnik prve nagrade za spletne komunikacije (Zlati boben, 2000) ter nagrad Lorenzo il Magnifico (Firenze, 2001), Opus design Winner (2003), Trieste contemporanea design (2002) in izbran v selekcijo Trienala v Osaki.

   
 •    
 • Gordana Drinković je svobodna umetnica na področju produktnega oblikovanja in slikarstva. Je članica ULUPUH-a (Udruženje likovnih umjetnika primjenjene umjetnosti Hrvatske / Združenje likovnih umetnikov uporabnih umetnosti Hrvaške) in HZSU (Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika / Hrvaška zveza svobodnih umetnikov). Svoja umetniška dela je prikazala na mnogih samostojnih in tudi skupinskih razstavah.

  Danes živi in dela v Zagrebu in na otoku Hvaru na Hrvaškem oziroma povsod tam, kjer lahko svoje ideje – dizajn preobrazi v steklo.

  Oblikovanje izdelkov in prostora je njen način življenja, stalnica v njenem vsakdanu, tudi poskus izraza svoje osebnosti skozi idejo, obliko in osebnost materiala, ki ga oblikuje. Z oblikovanjem stekla se ukvarja že več kot dvajset let in ji kot material pomeni medij komuniciranja.

  Za Steklarno Rogaška in kolekcijo svečnikov „Crystal Cities“ je v letu 2010 na sejmu Tabletop v New Yorku prejela prestižno priznanje HFN Award of Exellence 2010.

  Gordana za svoje delo pravi: “V oblikovanju iščem vsebino lepote, gral, ki bo prebudil čute in duhovnost, sprožil komunikacijo in ljubezen.“

   
 • Tanja je svojo oblikovalsko pot začela na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani, smer modno oblikovanje. Študij je nadaljevala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer jo je prevzelo industrijsko oblikovanje. Med študijem se je udeležila IDEM-a in razstavljala na BIO 19.

  Po končanem študiju se je zaposlila v Steklarni Hrastnik. Tu se je prvič srečala s steklom. Ljubezen na prvi pogled in neraziskane možnosti oblikovanja in materije so jo vodile naprej, v Steklarno Rogaška.

  Je oblikovalka, ki je pri delu v industriji osvojila predvsem zakonitosti združevanja funkcionalnosti in vizualnosti na podlagi tehnoloških omejitev. Prepušča se trenutku in v kreacijah vtise otroških pravljic združuje s pridihom sodobnosti. Veliko ji pomeni glasba, njen ritem in domišljija jo pripeljeta do zamišljene ideje. Ljubi adrenalinske športe, povezane z naravnimi lepotami nad- in podvodnega sveta. Veter nad vodo ji pošilja prebliske, čudovita barvitost flore in favne v globinah pa se odraža na izdelkih, ki jih oblikuje.